Titular notícies

Un CANÇONER d'en XESCO BOIX, el JOGLAR de la MAINADA

Dijous 28 Juliol 2011


Aquest estiu l'equip que impulsa el Concurs dels Contesdelmon.org us proposa gaudir de les cançons i contes que va popularitzar en Xesco Boix. Ho podeu fer fàcilment gràcies al cançoner "Xesco Boix, 25 anys, 25 cançons" que trobareu a continuació. "Si ens deixéssim de romanços", "El gripau blau", i "Abiyoyo", són algunes de les cançons i contes que el músic Fèlix de Blas recull en un cançoner antològic en el què recorda l’obra d'en Xesco Boix, el pioner de l’animació infantil a Catalunya. Fèlix de Blas, que és mestre d’educació musical al Patronat Pau Vila de Parets del Vallès, selecciona 25 peces de l’amplíssim repertori de Boix. El cançoner parteix de la proposta que l’AMAPEI - Associació de Músics i Animadors Professionals d’Espectacles Infantils -qui animen les "Diades dels Contes del Món"- va fer el curs escolar 2009/10: que les comunitats educatives retessin homenatge a Xesco Boix un quart de segle després de la seva desaparició.


“Jo de seguida vaig pensar a fer un cançoner perquè les famílies d’avui dia coneguin qui va ser en Xesco Boix i la seva manera de pensar i divulgar la seva discografia”, diu De Blas. “Llavors em vaig posar a treballar com a mestre de la meva escola per fer un cançoner pels infants; vaig començar a parlar amb familiars i amics d’en Xesco; tothom em va donar el seu suport, em van proporcionar documentació i vaig veure que hi havia ganes que això tirés endavant”, puntualitza.
 
Després de 7 mesos de feina el cançoner en 20 pàgines recull dibuixos, fotografies històriques, caricatures i, fins i tot, una auca de Boix, a banda de les 25 cançons, amb la lletra i els acords, que Fèlix de Blas ha triat. “Es tracta d’un cançoner per a nens i nenes de 0 a 12 anys”, diu De Blas. “Unes estan dirigides a nens petits, amb moltes cantarelles; altres són per a nens més grans, amb temes per riure, per imitar o per ajudar a memoritzar; i finalment hi ha algunes peces que fan pensar, a les que en Xesco donava uns valors que avui dia estan més de moda que mai”, conclou l'autor del material.
 

xesco boix sant privat bas xesco boix portada cançoner
Fotografia de Josep de Blas Portada del cançoner "Xesco Boix, 25 anys, 25 cançons"


Al final del treball, aquests temes, amb la veu i la guitarra d'en Xesco Boix es tradueixen en un disc compacte, que provenen dels 35 discos que aquest animador infantil va gravar durant la seva carrera. La Mancomunitat de la Vall del Tenes amb la col·laboració del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya han subvencionat el cançoner perquè pugui arribar a les vora 3.500 famílies amb infants de 0 a 12 anys de la Vall del Tenes, els municipis Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d’Amunt i Lliçà de Vall. El cançoner es va presentar amb un concert diumenge 21 de novembre de 2010 al Centre Cultural la Fàbrica de Santa Eulàlia de Ronçana a les sis de la tarda, on van actuar Noè Rivas, Jaume Arnella, Lluís Mª Panyella, Jordi Roura i Laura Pérez del grup Ara Va de Bo, Jep Valls i Fèlix de Blas.

Aquí podeu accedir al cançoner "Xesco Boix, 25 anys, 25 cançons"!
 

Comentaris
  1. Rosa RIus Serra ( 04/08/2011 09:09:15 )
    Moltes gràcies!

    En Xesco ha estat i és un amic i un mestre.
    Sempre dins del cor.
    Gràcies !
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies