Titular notícies

TALLER SOBRE EL DRET A L’AIGUA A SANT BOI DE LLOBREGAT

Dilluns 22 Maig 2017

Els passats 2 i 3 de maig vam estrenar el nostre taller sobre el dret a l’aigua amb els alumnes de 4rt de primària de l’Escola Pedagogium Cos de Sant Boi del Llobregat. Estàvem d’estrena i per això hi havia nervis. Funcionarien les noves dinàmiques? Sortirien bons contes? Hi hauria debat sobre el dret humà a l’aigua? El repte era doble, perquè els tallers van ser dos: un per a cada grup de 4rt de primària de la comunitat educativa.

Com sempre, el punt de partida era un conte creat i enregistrat amb anterioritat per al Concurs de podcast de COMSOC - Comunicació Social. En aquest cas, es tractava del conte “La Berta i l’aigua” (àudio), ideat per l’Escola Can Parera de Montornès del Vallès.

Abans de llegir-lo, però, vam debatre amb la classe sobre la importància de l’aigua en les nostres vides. Per fer-ho, vam jugar a un joc de memòria molt especial. Segons les parelles de fitxes que trobaves (unes corresponien a un ple accés a l’aigua potable i abundant; les altres, a un accés escàs i no potable) podies accedir a més o menys salut, a més o menys educació, a més o menys alimentació. Ho vam aconseguir. Els nens i nenes del Cos no només van entendre que la desigualtat en l’accés a l’aigua potable determina de forma directa l’assoliment d’altres drets fonamentals; també van comprendre que el seu estalvi i bon ús és imprescindible i que no fa tant, a Sant Boi, els seus avis es topaven amb restriccions similars a les que avui deixen sense aigua a milions d’infants.
 
Taller radiofònic a Sant Boi de Llobregat Taller radiofònic a Sant Boi de Llobregat

Després de debatre sobre aspectes com la gratuïtat i la propietat de la distribució d’aigua a les nostres llars, va arribar l’hora d’escriure. Es tractava de continuar el conte de l’escola Can Parera, allà on la Berta s’enfadava després de jugar a viure sense gairebé un raig d’aigua amb en Lajani, el nen sahrauí que la seva família havia acollit. Què idearien els nens i nenes de Sant Boi?

Sempre hi ha grates sorpreses. Uns van viatjar al Sàhara, altres van crear ONG per ajudar el poble d’en Lajani, altres van imaginar un agermanament d’escoles. Tots van apostar per l’estalvi quotidià i el bon ús de l’aigua a casa nostra, sense oblidar la necessària cooperació amb aquells que no tenen accés a l’aigua potable. Voleu escoltar tots els contes? Aquí estan: grup-classe de 4rt A (conte 1, conte 2, conte 3, conte 4, conte 5, conte 6) i de 4rt B (conte 1, conte 2, conte 3, conte 4, conte 5). I de bonus track, dos àlbums de fotos, un per a cada matí que vam passar a Sant Boi, amb el grup-classe de 4rt de primària A i de 4rt de primària B.

Moltes gràcies als mestres i alumnes del Pedagogium Cos! Nosaltres també vam aprendre molt!

“La Berta i l’aigua” és un dels sis Tallers de contes radiofònics pels Drets Humans impulsats per COMSOC - Comunicació Social que formen part de l’Oferta d’accions d’educació per al desenvolupament 2016 de la Diputació de Barcelona. La DIBA assumeix el 80% del cost total d’aquestes accions, que es poden executar fins al mes de juliol del 2017 en municipis inferiors a 100.000 habitants. Vols saber-ne més? Clica aquí.

Comentaris
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies